Hoe herken je huisstofmijtallergie bij je kind?
Vermoed je huisstofmijtallergie bij je kind? Kinderlongverpleegkundige Hermande Bouwhuis van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn legt waaraan je deze allergie herkent. En geeft tips over wat je ertegen kunt doen.
Inhoud:
- Uitleg over wat huisstofmijtallergie is
- Aan welke klachten herken je huisstofmijtallergie bij een kind?
- Herkennen ouders huisstofmijtallergie altijd?
- Hoe weten ouders zeker dat hun kind huisstofmijtallergie heeft?
- Tips tegen huisstofmijtallergie
Hoe kun je het beste uitleggen wat huisstofmijtallergie precies is?
Huisstofmijtallergie is de allergische reactie op de poep van huisstofmijten. Dat zijn de huisstofmijt-‘allergenen’. Mijn collega heeft een mooie afbeelding van een uitvergrote huisstofmijt. Die beestjes zijn namelijk te klein om te zien met het blote oog (0,3mm). Huisstofmijten hebben weerhaakjes bij hun poten, waardoor ze goed blijven hangen aan stoffen meubelen en bijvoorbeeld gordijnen.
Huisstofmijten eten huidschilfers van mensen en dieren op en… poepen. Helaas zijn er miljoenen huisstofmijten in je huis en vooral in je bed. Dat is niet zo’n leuk verhaal, maar daarom is het maar goed dat je ze niet ziet.
Huisstofmijten houden van donkere, warme, vochtige plekjes. Omdat je ’s nachts in bed zweet, wordt het bed een ideale plek voor de beestjes.
In je bed en in de slaapkamer komen huisstofmijtallergenen dan ook het meest voor. Als je allergisch bent, reageer je daarom sterk als je ’s nachts in bed ligt. Evenals ’s ochtends als je net je bed uit bent.
Aan welke klachten herken je huisstofmijtallergie bij kinderen?
Dat zijn er verschillende:
- Een loopneus of constant volle neus
- Verkoudheidsklachten
- Veel hoesten
- Vaak niezen
- Geïrriteerde ogen
- Niezen en hoesten ’s nachts en in de ochtend (met een piek in de winter en het voorjaar)
- Vermoeidheid en minder focus overdag (omdat ze minder goed slapen)
Je kind hoeft deze klachten niet allemaal te hebben. Bovendien kunnen ze ook wijzen op een verkoudheid of virus. Raadpleeg daarom altijd een arts om te bevestigen of je kind last heeft van huisstofmijtallergie.
Het is niet leuk als je kind lang last heeft van verkoudheidsklachten. Door de verstopte neus en het hoesten slaapt je zoon of dochter ook slechter. Dat zorgt voor vermoeidheid en minder focus overdag. Begrijpelijk dat je die klachten tegen wilt gaan.
Wil je weten hoe je huistofmijtallergie klachten kunt verlichten?
Download ons GRATIS stappenplan tegen huisstofmijt
Herkennen ouders huisstofmijtallergie altijd?
Nee, helaas herkennen ouders huisstofmijtallergie vaak niet. Dat is ook goed te begrijpen: de klachten van de allergie lijken op verkoudheid of een virus. Het zijn ook ‘sluimerende’ klachten, ze vallen minder op dan bijvoorbeeld huiduitslag bij eczeem.
Als een kind met een snottebel loopt, is dat in veel gevallen vrij normaal. Als een kind lang blijft niezen en hoesten en dit vooral ’s nachts en in de ochtend heeft, dat kan huisstofmijtallergie betekenen.
Hoe weten ouders zeker dat hun kind huisstofmijtallergie heeft?
De huisarts of wij in het ziekenhuis doen een test of je écht huisstofmijtallergie hebt. De bloedtest laat gevoeligheid zien bij bepaalde allergenen. Zo ook de allergenen van huisstofmijten.
Maar de klachten bij de kinderen vertellen mij eigenlijk al veel meer dan de uitslag van de bloedtest. Het helpt dat ik jaren ervaring hiermee heb. Het gaan dan met name om die verkoudheidsklachten in de nacht en in de ochtend. En dat deze klachten in de winter erger worden.
Ik zie het ook aan wat verkleuring onder de ogen of een rood streepje bij de neus van het telkens ophalen. Dat zijn voor mij duidelijke signalen van een allergie. Toch is het belangrijk om een bevestiging te krijgen via een bloedtest.
Heb je tips tegen huisstofmijten, waar ouders iets aan hebben?
Jazeker! Als de allergie eenmaal bevestigd is door de huisarts of medisch expert zoals een kinderlongverpleegkundige, kun je zeker iets doen om huisstofmijt te bestrijden.
Het belangrijkste is de slaapkamer van het kind ‘saneren’ (gezond maken). Dit betekent dat je de slaapkamer zo stofvrij mogelijk maakt.
Het mooiste is natuurlijk als je je hele huis saneert. Maar wij leggen de focus op de slaapkamer, omdat in een bed normaal gesproken de meeste huisstofmijten zitten. Dat is immers een donkere, warme, vochtige plek; de ideale leefomgeving voor de huisstofmijt. Je moet die omgeving dus minder prettig maken voor de beestjes.
Je huis saneren doe je volgens Hermande onder andere als volgt:
- 30 minuten per dag de ramen open om te luchten
- Dekbed openslaan overdag
- Minder knuffels op bed (overige knuffels in de kast of een afgesloten bak)
- Minder extra kleedjes/kussens
- Elke week het beddengoed op 60 graden wassen
- Je dekbed en kussen elke 6 maanden wassen op 60 graden
- Gebruik anti-allergie hoezen om het matras, de deken en het kussen
Bekijk meer tips in ons:
GRATIS anti-huisstofmijt stappenplan →
Dit artikel is geschreven op basis van een interview met kinderlongverpleegkundige Hermande Bouwhuis.
Ze werkt op de kind- en jeugdpoli in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Daar komen kinderen en hun ouders voor de behandeling van verschillende allergieën, waaronder óók huisstofmijtallergie. Samen met haar collega’s helpt Hermande kinderen en ouders de allergie beter te begrijpen en te behandelen.