Rode ogen: allergie, gesprongen bloedvat of toch iets anders?Rode ogen: allergie, gesprongen bloedvat of toch iets anders?

Rode ogen: allergie, gesprongen bloedvat of toch iets anders?

Rode ogen kunnen verschillende oorzaken hebben. Er kan een onschuldige aanleiding zijn, maar soms ligt er een serieuze medische aandoening aan ten grondslag. In dit blog bespreken we welke oorzaken je zelf kunt aanpakken met handige tips en adviezen 

Inhoudsopgave

Wat is een rood oog?

Een ‘rood oog’ verwijst meestal naar een aandoening waarbij het witte deel van het oog (de sclera) of het slijmvlies dat de sclera en de binnenkant van de oogleden bedekt (de conjunctiva / het bindvlies), rood of ontstoken is.  

Een rood oog wordt daarom vaak geassocieerd met conjunctivitis. Dat is de medische term voor een ontstoken slijmvlies (of bindvlies) van het oog. De sclera wordt daarbij zelf niet direct aangetast, maar kan er, net als het bindvlies, ook rood uitzien. 

Conjunctivitis is de meest voorkomende oorzaak van een rood oog. De aandoening kan veroorzaakt worden door verschillende factoren die we hierna behandelen.  

de sclera en de conjunctiva

Rode ogen door allergische conjunctivitis

Er zijn verschillende allergieën die roodheid kunnen veroorzaken. Allergieën die in verschillende categorieën onder te verdelen zijn: 

  • Huishoudelijke allergieën (huisstofmijt, dierlijke huidschilfers en schimmels) 
  • Seizoensgebonden allergieën (zoals hooikoorts) 
  • Een allergie voor cosmetica  
  • Oogdruppels en contactlensallergieën 

Welke van bovenstaande allergieën verklaren waarom jij rode ogen hebt? We lopen de verschillende oorzaken af. En we beginnen met de huishoudelijke- en seizoensgebonden allergieën. De zogenoemde allergische conjunctivitis. 

Huisstofmijt

Denk je dat je misschien last hebt van huisstofmijt? Dan ben je zeker niet de enige. Ongeveer 10 procent van de gehele wereldbevolking is allergisch voor de allergenen van huisstofmijt.  

Last hebben van rode ogen kan een symptoom zijn van huisstofmijtallergie, alhoewel het niet het meest voorkomende symptoom is.  

Als je merkt dat je na het slapen rode ogen hebt, is het waarschijnlijker dat huisstofmijt de oorzaak is. Waarom? Omdat de meeste huisstofmijten zich in je slaapkamer bevinden in bedden en matrassen en tussen kussens en dekens. Het zijn warme en vochtige plekken. Ideaal voor de huisstofmijt. 

De symptomen zijn vaak ’s ochtends het ergst. Dat komt omdat je ’s nachts langere tijd blootstaat aan de allergenen. Omdat je net wakker bent, heb je nog niet de kans gehad om aan frisse lucht te worden blootgesteld. 

Waarom zou je last van rode ogen kunnen krijgen door huisstofmijt? Dat heeft te maken met je immuunsysteem. Als je allergisch bent voor de uitwerpselen van huisstofmijten, herkent je immuunsysteem deze allergenen als schadelijk, wat feitelijk niet zo is.  

Het lichaam maakt dan histamine aan. Een chemische stof die ontstekingen en allergische symptomen veroorzaakt. Onder andere deze vrijgekomen histamine veroorzaakt verwijding van bloedvaten in de conjunctiva.  

Dit leidt tot roodheid, zwelling, jeuk en tranen in je ogen. De ontsteking maakt de bloedvaten zichtbaar en veroorzaakt de kenmerkende rode kleur. Dit gebeurt vaak ’s ochtends, als je je ogen opent na een nacht van blootstelling aan het allergeen. 

Lees alles over huisstofmijt op onze huisstofmijtallergiepagina, waaronder belangrijke feiten, effectieve tips en bewezen behandelingen. 

Tip: download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan voor tips en adviezen om huisstofmijt te verminderen. 

Huisstofmijt vaststellen

Een allergie voor huisstofmijt is eenvoudig vast te stellen. Dat kan via je huisarts. Die kan je met een allergietest zekerheid geven.  

Wordt je allergie bevestigd? Dan is je slaapkamer dé plek om je strijd tegen huisstofmijt te starten. Als je die slag wint, ervaar je minder last van rode ogen in de ochtend. En dat geldt ook voor andere symptomen die gepaard gaan met huisstofmijt. 

Huisstofmijt bestrijden

Er zijn een aantal stappen die je kunt doorlopen om huisstofmijten zoveel mogelijk te verminderen op je slaapkamer. Lees ze in onderstaand blog.  

Huisstofmijt in je matras: wat te doen? 

Tip: download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan voor nog meer tips en adviezen.  

Hooikoorts

Een ander voorbeeld van allergische conjunctivitis is hooikoorts. Als je last hebt van deze pollenallergie, ben je overgevoelig voor stuifmeel van sommige grassen, planten of bomen. Daarbij kunnen ook oogklachten optreden, zoals jeukende, tranende ogen, roodheid en zwelling van de oogleden.  

Roodheid komt voor, maar jeukende ogen zijn een vaker voorkomend symptoom van hooikoorts. 

Wat te doen tegen hooikoorts?

Aan hooikoortsklachten kun je preventief wat doen, door te voorkomen dat pollen je neus binnendringen en er zijn manieren om al bestaande klachten tegen te gaan.  

Op KNO-winkel lees je een uitgebreid blog hierover: Wat helpt bij hooikoorts? 

Andere mogelijke oorzaken voor een rood oog

Allergische conjunctivitis is één mogelijke oorzaak. Maar er zijn er andere materialen waar je allergisch voor kunt zijn of die irritatie kunnen veroorzaken. Soms veroorzaken die ook conjunctivitis. 

Cosmetica of oogdruppels

Sommige mensen zijn allergisch voor ingrediënten in make-up, zoals mascara of oogschaduw, of voor conserveermiddelen in oogdruppels. Deze ingrediënten kunnen zorgen voor oogirritatie en roodheid. Dit zijn voorbeelden van een contactallergie. 

Rode ogen door lenzen

Rode ogen door contactlenzen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Droge ogen komen vaak voor, omdat lenzen het vocht in je ogen verstoren, vooral bij langdurig dragen.  

Draag je zachte lenzen die te weinig zuurstof doorlaten en je ogen niet goed hydrateren? Dit kan gedurende de dag droge, rode ogen en een branderig gevoel veroorzaken. Een ooginfectie zoals conjunctivitis, kan optreden door onvoldoende hygiëne of te lang dragen van lenzen, wat irritatie en roodheid veroorzaakt.  

Sommige lensdragers hebben een allergie voor de lensmaterialen of juist voor de lensvloeistof. Dit kan zorgen voor ontsteking.  

Daarnaast kan een beschadigde of versleten lens het oog irriteren. Vreemde deeltjes, zoals stof of wimpers, kunnen onder de lens terechtkomen en het oog irriteren.  

Goede lenshygiëne en het volgen van de aanbevolen draagtijd zijn essentieel om rode ogen te voorkomen. 

Vermijden van allergische en irriterende stoffen

Wat kun je hiertegen doen? Identificeer de ingrediënten die de allergie veroorzaken en vermijd producten die deze stoffen bevatten. Controleer de etiketten van make-up en oogdruppels zorgvuldig. Kies in plaats daarvan cosmetica die speciaal zijn ontwikkeld voor gevoelige ogen of hypoallergeen zijn.  

Gebruik daarnaast oogdruppels zonder conserveermiddelen. In sommige gevallen kan een arts oogdruppels voorschrijven die antihistaminica of ontstekingsremmende middelen bevatten om de allergische reactie te kalmeren. 

Daarnaast zijn er ook fysieke oorzaken. Lees ze in de volgende paragraaf. 

Vermoeidheid

De term ‘rode vermoeide ogen’ bestaat niet voor niets. Een veel voorkomend symptoom bij vermoeidheid is het krijgen van rode ogen. Het is meestal onschuldig en het gaat ook vaak vanzelf weer over. Geen paniek dus als je wat slaaptekort hebt en je ogen dat verraden.  

Neem extra rust om je ogen te laten herstellen. 

Rode ogen als gevolg van stress

Rode ogen kunnen door stress ontstaan als gevolg van verschillende oorzaken. We noemen er drie. 

Eén van de belangrijkste is slaapgebrek (zie de paragraaf over vermoeidheid), wat uitdroging en irritatie van de ogen veroorzaakt.  

Daarnaast verstoort stress de traanproductie, waardoor de ogen droog en geïrriteerd raken.  

Verhoogde stress verhoogt bovendien de bloeddruk, wat de bloedvaten in de ogen doet uitzetten en zichtbaar rood maakt. 

Gesprongen adertje

Vaak ligt er een onschuldige oorzaak aan ten grondslag, zoals een ader dat gesprongen is. Is het iets wat vaker gebeurt, dan kan er sprake zijn van een onderliggend probleem.  

Oogaandoeningen

We hebben tot dusver relatief onschuldige oorzaken van een rood oog behandeld. Sommige daarvan kunnen door het vermijden van triggers of het gebruik van medische hulpmiddelen opgelost worden.  

Maar er zijn aandoeningen die een bezoek aan een oogarts vereisen. Bekijk bijvoorbeeld de pagina van oogartsen. Daar worden naast aandoeningen, aan de conjunctiva ook andere medische oogaandoeningen besproken. Je leest daar over aandoeningen aan de oogleden, oogrok, hoornvlies, regenboogvlies en oogkas. 

Conclusie

Rode ogen kunnen verschillende oorzaken hebben, variërend van allergieën tot irritatie door contactlenzen of stress. Sommige oorzaken zijn onschuldig en kunnen worden opgelost door allergenen te vermijden of de lenshygiëne te verbeteren. In ernstigere gevallen, zoals bij oogaandoeningen, kan een bezoek aan de oogarts noodzakelijk zijn. Herken de symptomen en onderneem op tijd actie om je ooggezondheid te waarborgen. 

Geraadpleegde bronnen

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.