Tranende ogen en loopneusTranende ogen en loopneus

Tranende ogen en een loopneus door een allergie

Merk je dat je ’s nachts of in de ochtend last hebt van tranende ogen? Of heb je regelmatig een loopneus in bed? Misschien ben je dan allergisch voor huisstofmijt. Je bed bevat miljoenen van deze beestjes. Het is daarom niet verwonderlijk dat je klachten opkomen als je onder de dekens ligt. Maar ook andere allergieën kunnen deze klachten veroorzaken. Dit blog legt je uit welke stappen je kunt nemen als je last hebt van deze symptomen en wat je er vervolgens aan kunt doen.  

Voordat we het over de stappen gaan hebben, vertellen we je eerst waardoor deze twee specifieke klachten eigenlijk getriggerd worden. Zoals gezegd kunnen er meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen. 

Tranende ogen en een loopneus bij allergie voor huisstofmijt

Bij een huisstofmijtallergie ontstaan deze klachten door een allergische reactie van het immuunsysteem. Kom je in contact met huisstofmijt? Dan reageert je lichaam op de allergenen (vooral de uitwerpselen van de mijten). Dit doet je lichaam door histamine vrij te geven.  

Dit stofje zorgt ervoor dat de bloedvaten in je neus en ogen verwijden en slijmvliezen geïrriteerd raken. Hierdoor krijg je een loopneus en gaan je ogen tranen. Het is een beschermende reactie om de allergenen op deze manier weg te spoelen. 

Overigens gaat huisstofmijtallergie ook vaak gepaard met andere klachten. Lees ze op de pagina: symptomen van huisstofmijtallergie.  

Tranende ogen en loopneus door hooikoorts

Ook bij hooikoorts zijn deze 2 klachten kenmerkend. Het principe werkt hetzelfde als bij huisstofmijt. Je immuunsysteem reageert op pollen alsof het schadelijke stoffen zijn en maakt histamine aan. De reactie die ontstaat is bedoeld om de pollen weg te spoelen en te verwijderen uit je luchtwegen en ogen.  

Net als bij een huisstofmijtallergie, gaat hooikoorts vaak gepaard met diverse symptomen. Lees ze in: de klachten en symptomen van hooikoorts. Op deze pagina vind je ook allerlei tips.  

Nu is het zo dat in tegenstelling tot hooikoorts, klachten van huisstofmijt zich voornamelijk in de ochtend voordoen. Klachten bij hooikoorts merk je vooral wanneer je buitenshuis bent, met name in de lente en zomer.  

Tranende ogen en loopneus door een dierenallergie

Bij een dierenallergie krijg je vaak last van deze 2 klachten door een allergische reactie van je immuunsysteem op door dieren geproduceerde allergenen. Dit zijn meestal eiwitten in het speeksel, huidschilfers, urine en dierenhaar zoals katten, honden of konijnen. Hetzelfde mechanisme als bij huisstofmijtallergie en hooikoorts, waarbij histamine wordt afgegeven, treedt in werking bij deze allergievorm.  

Als je ’s ochtends last hebt van tranende ogen en een loopneus door een dierenallergie, komt dat meestal door de ophoping van allergenen in je slaapkamer, met name op plekken zoals je bed, kussen of tapijt. Slaapt jouw kat bijvoorbeeld veel op je bed, dan ontstaan daar veel haren. Je kunt je voorstellen dat de klachten dan vooral ontstaan als je in je bed ligt.  

In de nacht zijn je slijmvliezen lange tijd blootgesteld aan allergenen, waardoor de klachten bij een dierenallergie, maar ook bij huisstofmijt, ’s ochtends vaak het sterkst zijn. Gedurende de nacht beweeg je bovendien weinig. Allergenen verspreiden zich dan minder en zijn meer geconcentreerd in de buurt van je gezicht en ademhalingswegen. 

Stap 1: Laat een allergietest doen bij de huisarts 

Je weet nu wat meer over de werking van het immuunsysteem bij huisstofmijt, hooikoorts en een dierenallergie. Ook zijn de omstandigheden waarin deze aandoeningen zich voor kunnen doen besproken. We bespreken nu de stappen die je kunt doorlopen om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen.  

De eerste stap die je kunt nemen is de huisarts bezoeken. Die kan vaststellen of je een allergie hebt ontwikkeld voor huisstofmijt, hooikoorts of dieren, door middel van een allergietest. Pas dan weet je zeker wat de oorzaak is van die tranende ogen en je lopende neus.   

We hebben je al doorverwezen voor tips bij hooikoorts. Is de diagnose, een dierenallergie? Bekijk dan eens onderstaande websites. Daarop vind je tips and tricks en ervaringsverhalen. 

Dierenallergie-Maxima MC 

Tips bij dierenallergie 

In het vervolg van dit blog gaan we uit van de diagnose huisstofmijt en bespreken we wat je daaraan kunt doen. 

Allergisch voor huisstofmijt. Wat nu?

Is huisstofmijt de diagnose? Van je huisarts krijg je vanzelfsprekend ook advies en tips mee. En waarschijnlijk medicatie. Weet dat je in ieder geval heel veel zelf kunt doen tegen huisstofmijt. In ons gratis Anti-Huisstofmijt stappenplan hebben we alle adviezen en tips gebundeld. Hieronder geven we je de allerbelangrijkste tip: 

Start bij je bed

Alle huisstofmijten doden en daarmee voor altijd verwijderen uit je beddengoed gaat niet. Wel kun je je lakens, dekens en kussens iedere 6 weken op 60 graden wassen. Bij die temperatuur gaan de mijten dood. Bekijk wel altijd even de waslabels. Niet elk laken mag op 60 graden gewassen worden. Ze komen altijd weer terug – dat wel – maar je merkt het verschil in je klachten zeker. 

Vervang ook je matras. We adviseren om dit in ieder geval eens in de 10 jaar te doen. 

Huisstofmijten opsluiten

Technisch gezien ben je niet allergisch voor de huisstofmijt zelf, maar voor hun uitwerpselen. Die zorgen voor je tranende ogen, loopneus en andere klachten. Die verdwijnen in de lucht, en jij ademt ze in. 

Dat betekent dat opsluiten een betere strategie is dan doden. Anders gezegd: voorkom dat de uitwerpselen in de lucht komen, en je symptomen nemen drastisch af. 

Maar hoe doe je dat? Wat je zou kunnen overwegen is het gebruik van goedeanti-allergiehoezen om je beddengoed. Het gebruik van anti-allergie kussensloop, dekbedovertrek en matrashoes is zeer effectief. Het effect daarvan is bewezen door veelvuldig onderzoek. 

De hoezen van Cara C’air: 

  • Houden 98% van de uitwerpselen van huisstofmijt tegen 
  • Verminderen daardoor je klachten 
  • Je medicijngebruik kun je daardoor verminderen tot 50% 

Cara C’air-hoezen worden daarom geadviseerd door artsen, verpleegkundigen en het Longfonds. 

Misschien zijn de volgende blogs ook interessant voor je?

FAQ Kun je ook tranende ogen en een loopneus krijgen door corona? 

Tranende ogen en met name een loopneus zijn ook typische kenmerken die horen bij het COVID-19 virus. Twijfel je of je hebt te maken met corona of met een allergie? Vaak gaat COVID-19 samen met klachten die lijken op verkoudheid zoals koorts, keelpijn en hoesten. Merk je dat je die klachten ook hebt? Dan is het aannemelijker dat je met COVID-19 te maken hebt, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Een eerste goede stap is om je te laten testen op Covid-19 door middel van een zelftest. 

Geraadpleegde literatuur

Ziekenhuis. 2024. Allergie zelftest of naar de huisarts? 

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.