Jeuk in bed: Waar komt dit vandaan?
Heb jij vaak last van jeuk in bed? Dan ben je misschien wel allergisch voor huisstofmijt. Of eigenlijk voor de uitwerpselen van deze kleine beestjes. Huisstofmijten leven voornamelijk in je beddengoed en kunnen jouw jeuk veroorzaken. Ook als je niet eerder allergisch was voor huisstofmijt, kan dit de oorzaak zijn van je klachten. Allergieën ontstaan vaak plotseling.
Tip: download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan voor de beste tips en adviezen.
Wat is huisstofmijtallergie?
Ervaar je de jeuk ‘s avonds als je naar bed gaat, ’s nachts, of ‘s ochtends in bed? Dan is huisstofmijtallergie een waarschijnlijke oorzaak.
Huisstofmijt leeft vooral in stof en op plekken waar het warm en vochtig is, en voedt zich met huidschilfers van mensen en dieren. Daarom komen ze vooral in je beddengoed voor. Huisstofmijt wordt vaak verward met bijtende bedwantsen, maar huisstofmijten bijten niet. Mensen met huisstofmijtallergie zijn juist allergisch voor de uitwerpselen (allergenen) van de mijt. Niet voor een zogenaamde beet.
Jeukklachten door huisstofmijtallergie?
Jeuk (soms ook met eczeem) is meestal een gevolg van een allergische reactie. Als je hier vooral ’s nachts en ’s ochtends last van hebt, is huisstofmijtallergie een waarschijnlijke oorzaak. Een jeukende huid kan zich op verschillende plekken op het lichaam voordoen, bijvoorbeeld jeuk aan je benen, of jeukende voeten en enkels.
Allergie uit zich namelijk direct wanneer je contact hebt met zogenaamde allergenen: stoffen die je allergie triggeren. Huisstofmijt leeft voornamelijk in je beddengoed. De uitwerpselen van de mijten zijn de allergenen die jouw jeuk en eczeem kunnen veroorzaken.
Symptomen van huisstofmijtallergie
Herken je naast jeuk ook één of meerdere van onderstaande symptomen van huisstofmijtallergie? Dan is het nóg aannemelijker dat je allergisch bent.
- Loopneus
- Jeukende neus
- Niezen/niesbuien
- Rode ogen
- Jeuk in en rond de ogen
- Huiduitslag / eczeem
- Tranende ogen
- Gezwollen oogleden
- Benauwdheid
- Piepende ademhaling
- Kortademigheid
- Hoesten
- Vaak wakker worden ’s nachts
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Keelirritatie met jeuk achterin je mond, keel of aan je gehemelte.
Andere oorzaak van je jeuk
Huisstofmijtallergie is de meest waarschijnlijke oorzaak van jeuk in bed. Maar er zijn een aantal andere mogelijke oorzaken die deze jeuk zouden kunnen veroorzaken.
- Beddengoed of kledingmaterialen: Het kan zijn dat je allergisch bent voor een bepaalde stof die in je beddengoed of kleding verwerkt is. Met name synthetische stoffen kunnen irritatie veroorzaken.
- Wasmiddelallergie: Veroorzaakt huidreacties op delen die in aanraking komen met gewassen kleding of beddengoed. De huidreacties bevinden zich dus meestal op specifieke plekken.
- Insectenbeten: Zoals de beet van bedwantsen, muggen of andere kleine insecten. Deze jeuk bevindt zich ook hier vaak op specifieke plekken.
Huisstofmijtallergie vaststellen
Om zeker te weten dat je inderdaad allergisch bent voor (de uitwerpselen van) huisstofmijt, moet je naar de huisarts. Die kan de allergie vaststellen, of je doorverwijzen naar een specialist.
Wat nu als inderdaad blijkt dat je allergisch bent? Uiteraard krijg je adviezen en tips van je arts. En je krijgt medicijnen voorgeschreven om de symptomen te onderdrukken. Maar daarmee houden je mogelijkheden niet op. Je kunt heel veel zelf doen om zo min mogelijk last te hebben van je allergie.
Maatregelen tegen huisstofmijt
Zoals gezegd: in je bed zitten veruit de meeste huisstofmijten. Miljoenen. Dáár begint je strijd tegen deze minuscule spinachtigen.
Huisstofmijt doden
Huisstofmijt permanent doden en verwijderen uit je beddengoed gaat niet. Wél kun je je dekens en kussens iedere 6 weken op 60 graden wassen. Bij die temperatuur gaan de mijten dood. Helaas komen er snel weer nieuwe huisstofmijten, maar het scheelt zeker in je klachten. Vervang ook je matras, in ieder geval eens in de 10 jaar.
Huisstofmijten opsluiten
Er bestaan anti-allergiehoezen die ervoor zorgen dat huisstofmijten als het ware opgesloten worden. De allergeendichte hoezen zorgen ervoor dat de uitwerpselen niet meer in de lucht terecht kunnen komen, waardoor jij de allergenen ’s nachts niet meer inademt.
Onze anti-allergie matrashoes, dekbedhoes en kussensloop houden 98% van de allergenen tegen. Dat scheelt een groot deel van je klachten, en tot 50% medicijngebruik.
Trek ten strijde tegen huisstofmijt!
De bovenstaande tips zijn de eerste stappen naar minder last van jeuk in je bed. Maar er is véél meer dat je kunt doen. Alle tips en adviezen over hoe je stap-voor-stap je huis huisstofmijtvrij maakt, staan in het gratis ‘Anti-huisstofmijt Stappenplan’.