Mijn peuter blijft hoesten tijdens het slapenMijn peuter blijft hoesten tijdens het slapen

Help! Mijn peuter blijft hoesten tijdens het slapen

Dit artikel is geschreven op basis van een interview met kinderlongverpleegkundige Hermande Bouwhuis van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. De karakters zijn fictief.

De 4-jarige Bart komt sniffend bij de huisarts, samen met zijn ouders. Hij loopt al langer te sniffen en te hoesten. “Wat is er mis?”, vragen zijn ouders zich af.

De huisarts vraagt waar Bart nog meer last van heeft. “Hij hoest veel, moet veel niezen en is moe in de klas”, vertellen zijn ouders.

“Moet hij ’s ochtends veel niezen?”, vraagt de huisarts.
“Ja, vaak in de ochtend. Soms wel 7 keer achter elkaar. Echt van die niesbuien”, antwoordt zijn moeder.

Mijn peuter blijft hoesten tijdens het slapen

De ouders van Bart denken dat hij misschien last heeft van een virus. De huisarts vermoedt huisstofmijtallergie.

“Voor de zekerheid wil ik jullie doorsturen naar de experts van het Gelre ziekenhuis”, zegt de huisarts. “We gaan bij Bart een bloedtest afnemen om naar mogelijke allergieën te kijken.”

Het duurt 2 weken voordat de uitslag van de test er is. Bart en zijn ouders gaan daarna naar verpleegkundig specialist Ties Rodijk en kinderlongverpleegkundige Hermande Bouwhuis op de kind- en jeugdpoli van het Gelre ziekenhuis.

Ouders herkennen huisstofmijtallergie vaak niet

Verpleegkundig specialist Ties neemt met de ouders van Bart nog een keer de klachten door. Uit de bloedtest blijkt inderdaad een gevoeligheid voor huisstofmijtallergenen. Ties legt uit dat de klachten die Bart heeft dus hoogstwaarschijnlijk komen door huisstofmijtallergie.

“Je bent dan allergisch voor de ‘poepjes’ van huisstofmijten”, legt Ties uit. “Huisstofmijten zijn erg klein, je ziet ze niet en ze zitten in grote aantallen in je huis. Vooral op plekken met stoffen meubelen.

“Wanneer je de allergenen inademt, krijg je een allergische reactie. Je gaat niezen en hoesten. En door slijm in je luchtwegen kun je minder makkelijk ademen en slapen.

De klachten zijn vergelijkbaar met een virus of verkoudheid, maar bij huisstofmijtallergie heb je die klachten vooral in de ochtend en in de nacht. Daarnaast is het echt een allergie en blijf je er dus last van houden.”

Huisstofmijt

Dit is een vergrote huisstofmijt. Ze zijn heel klein, 0.3mm. Je ziet ze dus niet met het blote oog.

Verpleegkundig specialist Ties gaat verder: “De allergenen van de huisstofmijt zitten veel in je bed en in de slaapkamer. Daarom moet Bart zo niezen in de ochtend en slaapt hij waarschijnlijk wat slechter. Daardoor is hij ook moeier in de klas.”

De ouders van Bart schrikken wel een beetje van de diagnose.

De specialist stelt hen gerust. “Dit is niet iets waar jullie je zorgen om hoeven te maken. Het kan alleen erg vervelend zijn voor Bart, met deze klachten. Door er wat mee te doen, kunnen we er iets aan doen.”

Samen bespreken ze mogelijke medicijnen voor Bart. Maar er is veel meer dat de ouders kunnen doen.

“Het is ook belangrijk dat jullie in huis goed de strijd aangaan tegen huisstofmijt. Mijn collega, kinderlongverpleegkundige Hermande, zal jullie nog wat meer hierover uitleggen”, vertelt Ties.

Hoe nu verder?

Hermande verwelkomt Bart en zijn ouders met een warme glimlach. Bart ziet al leuk speelgoed in de hoek van de kamer en loopt ernaartoe. Hij gaat rustig zitten spelen, terwijl hij af en toe zijn neus ophaalt.

“Ik hoorde van mijn collega dat Bart last heeft van huisstofmijtallergie”, zegt Hermande. “Zullen we het samen nog een keer doornemen? Dan weet ik zeker dat ik alle informatie heb om jullie verder te helpen.”

Barts ouders leggen uit hoe hij last heeft van niesbuien in de ochtend en dat hij veel moet hoesten. Ook zegt zijn juf dat hij soms wat duf is in de klas. Omdat Bart soms ook in de nacht veel moet niezen en hoesten, slapen papa en mama wat slechter. Ze hopen dat Hermande kan helpen.

“Dat kunnen we zeker”, zegt Hermande. “We helpen jullie en Bart graag om beter te slapen.”

Hermande neemt nog een keer met Barts ouders de medicijnen door en hoe deze ingenomen moeten worden.

“Ik geef jullie ook een folder mee met wat uitleg over huisstofmijt en eentje met uitleg over de medicijnen. Neem deze in alle rust thuis door. Als laatste vraag ik de thuiszorglongverpleegkundige om een afspraak met jullie te maken”, zegt Hermande.

“De thuiszorglongverpleegkundige komt op huisbezoek en kan jullie een heel goed advies geven om zo min mogelijk huisstofmijt in huis te hebben. Dat heet het huis ‘saneren’, en is erg belangrijk. Dat betekent het huis ‘gezond maken’ en huisstofmijt verminderen. Zo heeft Bart straks minder last van zijn klachten.”

Hoe moet je het huis ‘saneren’?

Een week later komt de thuiszorglongverpleegkundige langs. Deze noteert dat Bart samen op de kamer slaapt met zijn broer Simon van 6 jaar. Er zijn wat knuffels op de kamer en er ligt een groot kleed om met autootjes op te spelen.

De thuiszorglongverpleegkundige legt aan de ouders uit dat ze beter de knuffels in een speelgoeddoos of dichte kast kunnen bewaren en dat het kleed beter weg kan. Ze kunnen dit vervangen voor een kunststof speelkleed.

“Het is erg belangrijk dat het bed van Bart en eigenlijk ook van Simon, goed gewassen wordt”, legt de verpleegkundige uit. “Een hoes om het matras heen helpt ook om allergenen van huisstofmijten tegen te houden. Als het matras heel oud is, is het het beste om het te vervangen. De hoes helpt dan ook om huisstofmijten die zich erin willen nestelen, tegen te houden.”

Lees meer over de slaapkamer en het huis ‘saneren’ →
Lees meer over beddenhoezen tegen huisstofmijtallergie →

Daarnaast legt de thuiszorglongverpleegkundige uit dat het belangrijk is om het huis zo stofvrij mogelijk te houden, door te stofzuigen en het huis te ‘luchten’. Lekker de ramen open zetten voor frisse lucht. In ieder geval een half uur per dag.

“Jullie krijgen ook een volledig ‘saneringsrapport’ met daarin alle adviezen en tips. Zo kunnen jullie ze rustig doornemen”, vertelt de thuiszorglongverpleegkundige.

“O, dat is fijn”, zegt de moeder van Bart. Op beide gezichten is wat opluchting te zien.

3 weken later…

3 weken later komen Bart en zijn ouders weer langs bij kinderlongverpleegkundige Hermande. Bart ziet er al wat fitter uit en ook zijn ouders lijken minder wallen te hebben.

“Volgens mij gaat het best goed als ik het zo zie”, zegt Hermande. “Laten we even doornemen wat jullie in huis doen tegen huisstofmijten en hoe Bart zijn medicijnen gebruikt.”

De ouders van Bart vertellen over het nieuwe kunststof speelkleed, de matrashoezen die ze hebben gekocht voor Bart en Simon en hoe ze het huis luchten. Daarna laten ze zien hoeveel medicijnen ze Bart geven en hoe hij de medicatie gebruikt.

“En heeft Bart minder last van het niezen en hoesten, is zijn energie beter?”, vraagt de verpleegkundige.
“Ja, zeker wel. Hij niest minder en is energieker thuis én in de les”, zegt zijn vader.

“Dan kunnen we kijken of het met minder medicijnen ook goed gaat. Let er wel op dat jullie het huis goed blijven saneren”, zegt Hermande. “En dan zie ik jullie graag volgende maand terug. Tot ziens!”

Alle karakters zijn fictief. Dit verhaal geeft weer hoe het proces van een diagnose van huisstofmijtallergie verloopt bij deskundigen.

Herken je jouw kind of peuter in dit verhaal?

Dan is de kans groot dat het om huisstofmijtallergie gaat! Maak een afspraak met je huisarts. Of lees verder over hoe je huisstofmijtallergie herkent bij je kind.

Wat kan jij doen in huis als je peuter huisstofmijtallergie heeft?

We geven alvast enkele tips:

  • Was zijn/haar beddengoed elke week op 60 graden
  • Lucht zijn/haar slaapkamer en laat zo veel mogelijk zonlicht binnen
  • Sla zijn/haar dekbed open gedurende de dag (het bed luchten is heel belangrijk tegen huisstofmijt)

Bekijk meer tips in ons:
GRATIS anti-huisstofmijt stappenplan →

 

Hermande Bouwhuis Gelre ziekenhuis in ApeldoornDit artikel is geschreven op basis van een interview met kinderlongverpleegkundige Hermande Bouwhuis.
Ze werkt op de kind- en jeugdpoli in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. Daar komen kinderen en hun ouders voor de behandeling van verschillende allergieën, waaronder óók huisstofmijtallergie. Samen met haar collega’s helpt Hermande kinderen en ouders de allergie beter te begrijpen en te behandelen.

Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.