Symptomen van huisstofmijtallergie

Huisstofmijtallergie geeft vooral symptomen aan je neus, ogen, luchtwegen en je huid. Hieronder sommen we eerst de symptomen op. Daarna gaan we op verschillende kenmerken nog wat dieper in, mét video.

De klachten zijn voor ieder mens hetzelfde: volwassenen, kinderen en baby’s. Ook bij zwangerschap zijn er geen andere of extra verschijnselen van huisstofmijtallergie bekend.

De symptomen van allergie voor huisstofmijt:

Herken je 1 of meerdere van deze symptomen? Dan is het goed mogelijk dat je inderdaad allergisch bent voor huisstofmijt.

Vaak treden bovenstaande symptomen ’s nachts of ’s ochtends op. Dat komt doordat er in je bed miljoenen huisstofmijten leven. Die stoten vanuit je matras, deken en kussen talloze allergenen uit, namelijk hun uitwerpselen. Die adem je in terwijl je slaapt. Met als gevolg dat jij of je kind in de nacht en ochtend flink last kunnen hebben.

Huisstofmijtallergie

Verminder je symptomen

In het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan vind je alles wat helpt tegen huisstofmijt. In één helder overzicht krijg je alle tips van echte kenners. De Vereniging van Allergie Patiënten, artsen en verpleegkundigen werkten er aan mee.

  • Alle bewezen maatregelen

  • Voor je hele huis

  • Download gratis en start direct

Klachten bij de neus

Allergie prikkelt de slijmvliezen, ook in je neus. En dat merk je met name aan verschijnselen die ook bij verkoudheid voorkomen. Dus je neus kan verstopt zijn, en/of je hebt een loopneus.

Ook kan je neus flink jeuken, wat mede de oorzaak van (veelvuldig) niezen kan zijn. Je kunt zelfs last hebben van (hevige) niesbuien. Dat kan je helaas ook erg veel nachtrust kosten.

Verder lezen:

Klachten bij de ogen

Bij je ogen zorgt een allergie voor huisstofmijt vaak voor ontstekingen. Je kunt de reactie vergelijken met die van een beet door insecten. Vervolgens zorgt die ontsteking voor een aantal andere, vervelende verschijnselen: Je oogleden zwellen en je ogen worden rood, jeuken en gaan tranen. Door de tranen word je dan ook nog eens snotterig.

Door de jeuk ben je al snel geneigd om in je ogen te gaan wrijven. Probeer dit NIET te doen! Daarmee maak je de klachten namelijk erger.

Verder lezen:

Klachten aan de luchtwegen

Huisstofmijtallergie slaat helaas ook op je luchtwegen. Omdat je overgevoelig bent voor de uitwerpselen van huisstofmijt, worden de slijmvliezen in je longen onnodig geprikkeld.

Daarom kun je – vooral in de nacht en ochtend – geteisterd worden door hoesten en klachten die op astma lijken. Denk aan benauwdheid, een piepende ademhaling en kortademigheid.

Onderschat deze klachten niet. Een tekort aan lucht is enorm vervelend en kan vooral bij kinderen voor angst zorgen.

Verder lezen:

Huidklachten

Alle klachten door allergie voor huisstofmijt zijn vervelend. Maar voor veel mensen zijn de huidklachten nog wel het ergste. En dat komt vooral door: de jeuk.

De kans is heel groot dat je een vorm van huiduitslag hebt. Met name eczeem komt vaak voor. Een bekend symptoom van eczeem is: jeuk. Daarnaast kan je huisstofmijtallergie voor een uitbraak van galbulten (ook wel: netelroos) zorgen. Zo’n uitbraak kan over je hele lichaam voor jeuk zorgen.

Ook bij deze klachten geldt weer: probeer niet te krabben. Je huid is namelijk al kwetsbaar door je allergie. Ga je ook nog eens krabben? Dan maak je de problemen erger, waardoor je klachten óók erger worden.

Verder lezen:

Overige klachten

De overige symptomen hangen bijna allemaal samen – of zijn een gevolg van – de hierboven genoemde klachten. Daarom behandelen we ze 1 voor 1:

  • Vaak wakker worden ’s nachts: zoals we eerder al aangaven, word je ’s nachts een miljoenen en nog eens miljoenen allergenen blootgesteld. Daarom treden de verschijnselen dan vaak op. Met als logisch gevolg dat je er wakker van kunt worden, waarna je maar weer moeizaam in slaap komt.
  • Vermoeidheid: het gevolg van slecht slapen door je allergie is logischerwijs dat je je overdag er moe voelt. Oók omdat de klachten – waar je met name in de ochtend, maar ook de rest van de dag – veel energie kosten. Want als je neus verstopt is en je niet vrij kunt ademen, of als je astmatische klachten hebt, krijg je ook minder zuurstof binnen. Verder lezen: Huisstofmijtallergie en vermoeidheid: een veelvoorkomende combinatie
  • Hoofdpijn: soms zwelt je slijmvlies zo erg, dat het vocht uit je bijholten niet meer afgevoerd kan worden. Door die blokkade kan jouw hoofdpijn ontstaan. Je loopt zelfs risico dat je bijholtes ontstoken raken. Je hoofdpijn kan dan veel heviger zijn. Je voelt de hoofdpijn vaak vooral rond je ogen.
  • Keelpijn of -irritatie: kortademigheid kan ook verkoudheidsklachten tot gevolg hebben. Keelpijn en -irritatie met jeuk achterin je mond of keel horen daar ook bij.

Twijfel je nog of je huisstofmijtallergie hebt? Je kunt een huisstofmijtallergie test doen.

Waardoor worden de symptomen veroorzaakt?

Wat betekent het als je allergisch bent voor huisstofmijt? Daar bestaan soms misverstanden over. Sommige mensen denken namelijk dat de beet van de huisstofmijt bovenstaande symptomen veroorzaakt. Dit is niet waar. Huisstofmijten bijten namelijk helemaal niet.

Huisstofmijtallergie betekent dat je allergisch bent voor de uitwerpselen van huisstofmijt. Dat zit zo: Huisstofmijten voeden zich voornamelijk met huidschilfers en stof. Net als ieder dier, ‘poepen’ ze hun eten uit.

Deze uitwerpselen zijn zó klein, dat ze door stoffen dringen en in de lucht zweven. Dit zijn de zogenaamde ‘allergenen’ waar jij (misschien) allergisch voor bent. Met een overgevoelige reactie van je immuunsysteem én bijbehorende symptomen tot gevolg.

Bekijk de video over huisstofmijtallergie

Alles over huisstofmijtallergie in een video

Hoe weet je of je allergisch bent?

Herken je een aantal of zelfs álle bovenstaande symptomen? Dan ben je misschien allergisch voor huisstofmijt. Maar dat hóeft niet. Het is dus zaak dat je de allergie eerst laat vaststellen. Dat kun je doen via je huisarts.

Lees meer over testen op huisstofmijtallergie

Wat kun je doen tegen huisstofmijtallergie-symptomen?

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die de werking van histamine onderdrukken. Histamine is de stof die vrijkomt wanneer je een allergische reactie hebt. Deze stof zorgt met name voor je klachten. De ernst van je huisstofmijtallergie bepaalt hoeveel medicijnen je moet slikken.

Maar dat is slechts symptoombestrijding. Zo lang je niets doet aan de oorzaak – de huisstofmijt zelf – blijven je klachten terugkomen, en moet je medicijnen blijven slikken.

Daarom adviseren wij effectieve bestrijding van de huisstofmijt. Huisstofmijt is namelijk overal: in je bed, in je bank, gordijnen, vloerkleden, tapijt, etc. In je bed alleen al zitten letterlijk miljoenen huisstofmijten. Door bijvoorbeeld tapijt te vervangen voor een houten vloer, verwijder je direct veel huisstofmijten. En als je onze anti-allergie kussensloopdekbedovertrek en matrashoes gebruikt, kun je ervoor zorgen dat de allergenen ‘opgesloten’ blijven. Hiermee zorg je ervoor dat er 98% minder allergenen vanuit je bed de lucht inkomen. Zo zijn er nog veel meer stappen om symptomen te verlichten en hoef je dus ook veel minder medicijnen te slikken.

Om je hierbij te helpen, maakten we het Anti-Huisstofmijt Stappenplan. Daarin staan alleen maar bewezen maatregelen, die je stap-voor-stap zelf kunt uitvoeren.

Cara C'air Anti-Huisstofmijt Stappenplan
Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Het praktische stappenplan tegen huisstofmijt.

  • Alle bewezen maatregelen
  • Voor je hele huis
  • Download gratis en start direct
Cara C'air stappenplan C Gratis stappenplan aanvragen
Cara C'air stappenplan C

Gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan

Pak je allergie klachten stap-voor-stap aan. Download het gratis Anti-Huisstofmijt Stappenplan!

"*" geeft vereiste velden aan

Nieuwsbrief
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.