Bij welke klachten laat je een huisstofmijt test doen?
Dit zijn de meest voorkomende klachten bij mensen met huisstofmijtallergie:
Herken je deze klachten? En heb je er vooral ‘s nachts en in de ochtend last van? Dan kan het zijn dat je last hebt van huisstofmijtallergie. Laat je testen of lees meer over de symptomen van huisstofmijtallergie.
Hoe kun je je laten testen op huisstofmijtallergie?
Er zijn 3 verschillende testen:
-
- Bloedtest, meestal via je huisarts
- Huidtest, vaak in het ziekenhuis
- Zelftest, die bestel je vaak zelf online
1. Huisstofmijt test via de huisarts
Waar kun je het best een test laten doen? De meest voorkomende en betrouwbare manier om je te laten testen op huisstofmijtallergie is via de huisarts. De huisarts kan je namelijk doorverwijzen naar een lokale prikpost of een ziekenhuis om de test af te laten nemen.
Meestal stuurt je huisarts je naar een lokale prikpost voor een Phadiatop-test. Deze test wordt ook wel een RAST of IgE test voor huisstofmijt genoemd. Je laat je bloed prikken, waarna een deel van je bloed in een laboratorium wordt onderzocht.
2. Laten testen op huisstofmijt allergie in het ziekenhuis
De meest moderne test waarmee huisstofmijtallergie wordt waargenomen is een huidtest. Dit is de zogenaamde Skin Prick Test en wordt alleen in het ziekenhuis uitgevoerd. Vaak moet je hiervoor naar de afdeling allergologie.
Eerst brengt een verpleegkundige een druppel aan op je onderarm. Hierin zitten allergenen, in dit geval die van huisstofmijt. Op dezelfde plek wordt een krasje of prikje gemaakt in de huid. Ontstaat er een rood bultje op deze plek? Dan ben je allergisch. Met deze test heb je in 15 minuten de uitslag.
3. Is een zelftest voor huisstofmijt allergie betrouwbaar?
De derde optie voor een huisstofmijtallergie test die je tegenkomt, is een zelftest. Vaak kun je deze op een website bestellen. Deze testen neem je zelf af en geven je direct een uitslag. Je kunt je hierbij wel afvragen of het betrouwbaar is. Vaak is het namelijk het geval dat de betrouwbaarheid van deze testen niet is bewezen.
Bovendien moet je deze testen zelf betalen. Word je via de huisarts doorverwezen voor een huisstofmijtallergie test? Dan wordt vaak alles boven je eigen risico vergoed. Wanneer je via een test op advies van de huisarts een positief resultaat krijgt, kan de huisarts je ook medicijnen voorschrijven.
Meer informatie over wanneer je eigen risico betaalt, en hoe hoog dat is: ikregelmijnzorggoed.nl.
De uitslag van je huisstofmijtallergie test
Welke huisstofmijtallergie test je ook neemt, je krijgt een positieve of negatieve uitslag. Test je positief voor huisstofmijtallergie? Dan kun je stappen zetten zoals het slikken van medicijnen en het saneren van je woning. Is je test negatief? Dan is er een andere oorzaak voor je klachten.
Het nemen van medicijnen is een manier om de symptomen van je huisstofmijtallergie te verminderen. Deze krijg je alleen op recept van de huisarts. Naast medicijnen zijn er ook nog andere manieren om je klachten te verminderen.
Huisstofmijtallergie test positief? Dit kun je zelf doen!
De meest effectieve stappen die je zelf kunt zetten vallen allemaal onder saneren. Hiermee ga je de strijd aan met huisstofmijt. Door je huis zo onaangenaam mogelijk te maken voor huisstofmijten, dring je de aanwezigheid van allergenen terug.
Dit betekent uiteraard niet dat je direct je hele huis compleet schoon moet maken en houden. Je kunt met een aantal simpele stappen beginnen. Start op de plekken waar je de meeste winst kunt behalen.
In ons Anti-huisstofmijt Actieplan kun je alle maatregelen vinden die je eenvoudig zelf kunt nemen.